Hur vanligt är det med depression efter cancer?

Om man har cancer är det lätt att känna sig nere under längre perioder. Vissa cancerpatienter blir till och med drabbade av en depression.

I den här artikeln berättar vi bland annat hur vanligt det är med med cancer vid depression, samt vad du kan göra för att mildra symptomen med mål att bli helt frisk från din psykiska ohälsa.

 

OBS: Tänk på att vi inte är läkare, så du ska inte tolka denna artikel som medicinsk rådgivning. Kontakta en legitimerad läkare eller ring 1177 Vårdguiden om du känner att du mår dåligt av din cancer.

 

Cancerpatienter drabbas ofta av depression

Enligt Cancerfonden är cirka 13 % av alla lungcancerpatienter deprimerade, vilket är betydligt mer än de 2 % som gäller för befolkningen i stort. Det är också vanligt att cancerpatienter inte får behandling mot sin depression, vilket är problematiskt. Om fler cancerpatienter systematiskt testades mot depression hade en större andel av dessa fått en korrekt behandling mot sin psykiska ohälsa.

 

Läs mer: Vad är och hur uppstår cancer?

 

Varför är det vanligt med depression vid cancer?

Det enkla svaret är för att det är deprimerande att ha cancer. Som cancersjuk kan hela din värld bli upp och nervänd. Att få mål gällande framtida studier, framtida resor och framtida jobb krossade kan ta hårt på den psykiska hälsan. Utöver det måste man bli konfronterad med sin egen dödlighet, samt bli tvungen att genomgå svåra behandlingar som kan leda till livslånga funktionsnedsättningar.

 

Så kan du som cancersjuk mildra eller bota din depression

  • Var frispråkig och säg vad du tycker och känner. Som cancersjuk är det lätt att hålla inne på jobbiga känslor som bland annat inkluderar rädsla, oro och ilska. Personer som ger uttryck för sina känslor genom att till exempel öppna sig inför familj och vänner blir mer sällan deprimerade jämfört med personer som inte säger hur de känner och mår.
  • Våga be om hjälp och stöd. Om du känner dig ensam ska du inte vara rädd för att kontakta personer du känner för att få lite sällskap.
  • Våga behandla din depression. Om du känt dig nere en längre stund ska du kontakta en läkare som kan berätta för dig om du är deprimerad eller inte. Det är alltid en bra idé att få en fastställd diagnos som säger att du är deprimerad, för då kan du få en personligt anpassad behandlingsplan för din psykiska ohälsa.
  • Träna ofta och mycket. Det är viktigt att träna så mycket du kan, för då frigörs endorfiner som gör att du mår bättre.
  • Prova antidepressiva läkemedel. Läkemedel såsom Sertralin kan hjälpa dig må bättre. Rådgör med din läkare gällande om antidepressiva läkemedel kan vara en bra idé eller inte.
  • Prova samtalsterapi. Många mår bättre när de får prata om sina känslor. Samtalsterapi kan således vara en god idé om du känner att du behöver extra stöd från en oberoende part. Om du inte vill besöka en mottagning kan du välja att chatta med en psykolog online via exempelvis DinPsykolog.nu.
  • Klandra inte dig själv. Det är inte ditt fel att du mår dåligt, så håll huvudet högt och tänk på positiva saker.

Lämna en kommentar

+ 67 = 74