Så mycket kostar operationer i Sverige

I Sverige är nästan all sjukvård subventionerad, så om en operation kostar 50 000 kronor behöver du i regel bara betala patientavgiften. Men vad kostar en operation egentligen, och då menar vi både de operationer som är subventionerade och de operationer du måste betala för själv.

Det tar vi reda på i den här artikeln, där vi även upplyser dig om bra finansieringsalternativ för vård som inte subventioneras av staten i det avslutande delen.

 

Vad kostar en operation i Sverige?

Priset för en operation i Sverige ligger i snitt på cirka 100 000 kronor, men den exakta kostnaden beror på vilken typ av operation som utförs. Det som avgör priset är främst hur lång tid operationen tar, men faktorer som hur mycket personal som behövs spelar också in.

Utöver det kan vissa operationer kräva specialutrustning som är dyr att köpa in, vilket medför att snittpriset för varje operation blir högre.

 

Vad kostar en operation – fall för fall

  • En höftledsoperation kostar i regel 70 000 kr.
  • En brock-operation kostar i regel 65 000 kr.
  • En knäoperation kostar i regel 100 000 kr.
  • En vaginal förlossning kostar i regel 50 000 kr.
  • En förlossning med kejsarsnitt kostar i regel 100 000 kr.
  • En lever-transplantation kostar i regel 800 000 kr.
  • En bröstförstoring kostar i regel 50 000 kr. Subventioneras sällan av staten.
  • En näsoperation kostar i regel 50 000 kr. Subventioneras sällan av staten.
  • En gastric bypass kostar i regel 90 000 kr.
  • Ögonlaser mot synfel (båda ögonen) kostar i regel 30 000 kr. Subventioneras sällan av staten.

 

Vilken vård är subventionerad av staten?

All medicinsk motiverad vård i Sverige är till den största delen finansierad av staten via våra kommuner och landsting. Det medför att den patientavgift du betalar vid en operation bara motsvarar en liten del av den egentliga kostnaden för operationen.

 

Vilken vård måste du betala själv?

Vård som inte är medicinskt motiverad, som vissa bröst- och näsoperationer måste du betala själv för dina egna pengar. Bland vård som inte bekostas av staten inkluderas även ögonoperationer för att slippa bära glasögon eller linser, vilket är ett debatterbart beslut.

 

Vad kostar en operation på Sophiahemmet?

På Sophiahemmet kostar en operation i regel omkring 50 000 kronor. Den exakta summa du behöver betala styrs främst av faktorer som vilken operation det rör sig om, hur mycket personal som behövs, vilken utrustning som behövs och rehabiliteringstiden.

 

Så kan du finansiera vård som inte subventioneras av staten

Priset för en operation i privat regi är ofta hög, vilket Enklare förstått som är en låneportal där du kan låna billigt. Närmare bestämt jämför Enklare låneerbjudanden från många olika långivare, vilket medför att du ökar dina möjligheter för att få ett lån med särskilt bra villkor.

Utöver det delar alla långivare på en kreditupplysning, vilket är bra för dig som låneansökare då din kreditvärdighet inte påverkas i någon större utsträckning. Att jämföra lån är dessutom gratis, och du kan tacka nej till alla låneanbud om du så vill utan att det händer någonting.

 

1. Snabblån (ränta på cirka 35 %)

Snabba lån har i regel en årsränta på mellan 10 och 40, men vanligen 35 %. Du ska inte bekosta en operation med ett snabblån, då den totala kostnaden för operationen då blir hög på grund av den höga räntesats som gäller för snabblån.

Ett snabbt lån är försvarbart om du inte har råd att betala en räkning som annars hade gått till inkasso, eller om du behöver laga bilen för att kunna ta dig till jobbet för att tjäna pengar. En ej medicinskt motiverad operation ska du aldrig bekosta med ett snabblån, oavsett anledning.

 

2. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

Ett privatlån har i regel en ränta på cirka 7,5 %, och kallas ibland även för ett konsumtionslån. Denna lånetyp passar bra om du ska bekosta en operation. Dels då räntesatsen är relativt låg, och dels då avbetalningstiden är flexibel.

Du ska ha i åtanke att en betalningsanmärkning nästan alltid medför att du får avslag, men det går faktiskt bra att pruta på privatlån via den låneplattform vi uppmärksammade ovan.

 

3. Höj ditt bolån (ränta på cirka 1,75 %)

Ett genomsnittligt bolån har en ränta på cirka 1,75 %, men det är samtidigt en dålig idé att låna till sin operation genom att höja sitt bolån. För det första måste du boka in ett personligt möte med en bankman, för det andra kan du bli tvungen att amortera mer aggressivt och för det tredje är det få förunnat att äga sin egen bostad.

Den mest besvärande faktorn är att du kan bli tvungen att amortera mer pengar, vilket du kan läsa mer om i Konsumenternas artikel som behandlar det ämnet.

Lämna en kommentar

16 + = 23